OHR formira ekspertsku grupu za izradu zakona o državnoj imovini

Visoki predstavnik Christian Schmidt je pod utjecajem PIC-a krenuo u proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj pomoći u izradi Zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine.

Schmidt je u skladu s agendom 5+2, odnosno ciljevima koje institucije BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a, krenuo u proces formiranja ekspertske grupe, koju će činiti kako domaći tako i strani stručnjaci, a koja će raditi na izradi zakona o državnoj imovini.

“Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti”, jedan je od ciljeva Programa 5+2.

Zadaci i ciljevi ekspertske grupe još nisu do kraja definisani, međutim, načelno imaju za cilj pomoći institucijama BiH, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH, da donese Zakon o upravljanju i korištenju državne imovine, a što je naloženo presudama Ustavnog suda BiH.

Prema našim saznanjima, OHR traži nestranačke ljude koji nisu vezani politikom da pomognu u ovom procesu te je u tom smislu već održano nekoliko sastanaka na kojima se pokušava dogovoriti sastav komisija.

Sve to dolazi u trenutku blokade državnih institucija od zastupnika iz Republike Srpske, predvođenih SNSD-om i Milorad Dodikom.

Iako je inicijalno Dodik tvrdio da je razlog blokada donošenje Inzkovog zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, odluka Ustavnog suda BiH kojom su šume i poljoprivredna zemljišta proglašeni državnom imovinom Bosne i Hercegovine, najvjerovatniji su razlog trenutne krize. Javnost je svjesna koliko vlasti RS-a i Srbije ističu značaj izgradnje HE Buk Bijela na Drini, kao i aerodroma u Trebinju.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u presudi kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, iz septembra ove godine, još jednom naglasio, pozivajući se na presudu 1/11, da Republika Srpska kao entitet nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine, dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti: