PIC zasjeda sljedeće sedmice, najavljen izbor novog visokog predstavnika

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira Bosne i Hercegovine (PIC) zasjedat će sljedeće sedmice i najave su da bi na toj sjednici mogao biti potvrđen novi visoki predstavnik u našoj zemlji, nasljednik Valentina Inzka.

Nijemac Christian Schmidt (CSU) je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, izuzev Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.

Ovaj njemački političar trenutno je aktivan u predizbornoj kampanji za septembarske izbore u toj zemlji, s obzirom na to da je ponovo kandidat za Bundestag.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko rekao je kako se raduje dolasku novog visokog predstavnika jer je na tome i osobno inzistirao a misli kako je potrebno snažnije angažiranje država poput Njemačke u BiH. Za Schmidta je ocijenio kako će biti “pravo osvježnje i prav stvar za BiH” jer donosi ogromno iskustvo i spremnost da sustavno i odlučno djeluje na temelju svog iskustva.

“Četiri puta sam bio u uredu Angele Merkel i uvijek sam isto rekao: Molim vas da se više angažirate i molim vas da ne zaboravite da ima 20 vojnika iz Čilea u Sarajevu a nema ni jednog Nijemca i to nije normalno. To navodim samo kao primjer, jer je važno da se europske sile angažiraju i to se sada dogodilo i zato mi je drago”, rekao je austrijski diplomat koji je na dužnosti vidokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH još od ožujka 2009. godine.

Inzko je time postao visoki predstavnik s najdužim stažom na toj dužnosti, no najveći dio njegova mandata protekao je u promatranju stanja u BiH opterećenog brojnim poteškoćama.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: