Počela izborna šutnja pred sutrašnje izbore u Travniku i Ustikolini

Jutros u 7 sati počela je izborna šutnja za izbore u Travniku i općini Foča u FBiH (Ustikolina) koji se održavaju sutra.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 2. februara 2021. godine donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika u ove dvije općine.

Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 7 do 19 sati. Izborna šutnja počela je jutros u 7 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva neovisna kandidata i dva kandidata u ime dva politička subjekta).

Konkretno, na izborima za načelnika Općine Travnik građani će moći birati između kandidata koalicije “Naša travnička priča” (SDP, NiP i Naša stranka) Harisa Kaniže i kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića.

Prijevremeni izbori u Travniku održavaju se zbog iznenadne smrti izabranog načelnika Mirsada Pece (SDA).

Kada je riječ o Ustikolini, u utrci su četiri kandidata: Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija, nezavisni kandidati, Mesud Borović, kandidat SDA i Mensad Arnaut iz koalicije NBL – A-SDA “Zajedno za Ustikolinu”.

Treba dodati da je Sofradžiju podržala stranka Narod i pravda.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta 2021. godine, imaju 47.782 birača.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH) ima 1.605 birača.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: