Počela sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, na dnevnom redu budžet za 2020.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu i na dnevnu redu je, pored ostalih tačaka dnevnog reda, budžet bh. institucija za 2020. godinu usvojen ranije na Predstavničkom domu.Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dostavio je Domu naroda zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, a prvo će se razmatrati da li će budžet ići po hitnoj proceduri.

Dom naroda predstavlja glavnu prepreku za usvajanje državnog budžeta budući da su, usljed političkih uslovljavanja i preslagivanja, omogućene opstrukcije predstavnicima one stranke koja ima takozvani “kontrolni paket”.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Na dnevnom redu je, osim budžeta institucija BiH, godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu, kao i niz izvještaja o finansijskoj reviziji Ureda za reviziju institucija BiH.

Delegat Denis Bećirović predložio je na početku sjednice da se izmijeni poslovnik na način da bude omogućeno održavanje online sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: