Počela sjednica VSTS-a, prva tačka izbor predsjednika

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine je počela, a prva tačka dnevnog reda je izbor predsjednika i potpredsjednika ovog tijela.

Svi članovi VSTS-a su prisutni.

Pri izboru predsjednika, svaki član VSTS-a može kandidovati jednog od njih, uključujuci i sebe.

Nakon kandidature, formira se komisija od tri člana, koja će rukovoditi glasanjem (sastoji se od članova koji nisu kandidati).

Glasanje je tajno, a ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova ili ukoliko bude izdjednačeno, ide se u drugi krug glasanja.

Biraće se na isti način i dva potpredsjednika nakon što bude izabran predsjednik, s tim da potpredsjednici ne mogu biti iz istog naroda kao predsjednik.

Saneli Gorušanovic Butigan upravo je prestalo ovlašćenje da predstavlja VSTS, pošto se danas bira novi predsjednik. Amila Kunosić, kao najstariji član Savjeta, predsjedava ovim dijelom sjednice.

Na predloženom dnevnom redu je izvještaj o realizaciji Programa rada VSTS-a za 2020. godinu, te usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika VSTS-a.

Prvog dana zasjedanja, članovima Savjeta će, između ostalog, biti podnesen izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTS-a za prošlu godinu.

Sutra slijede imenovanja predsjednika Okružnog privrednog suda u Bijeljini, te predsjednika osnovnih sudova u Srebrenici, Zvorniku i Gradiški.

Predviđena su i imenovanja vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, predsjednika Kantonalnog suda u Bihaću, predsjednika Opštinskog suda u Zavidovićima, te sudija u Vrhovnom sudu Federacije BiH, Kantonalnom Sudu u Tuzli i Opštinskom sudu u Zavidovićima.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: