Počela vakcinacija u BiH

U Bosni i Hercegovini je konačno počela vakcinacija protiv koronavirusa. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je prva vakcinisana osoba u državi. On i njegove kolege iz spomenute zdravstvene ustanove primili su rusku vakcinu Sputnik V. Danas je prvi dan vakcinacijei bit će vakinisano nekoliko desetina zdravstvenih radnika.

Vlast u RS-u osigurala je dvije hiljade doza ove vakcine, a jučer je Vlada Srbije osigurala još pet hiljada doza za ovaj entitet.

Kako su najavili nadležni, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici.

Opozicija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine smatra da je nabavka Sputnika V sumnjiva, pa su tako iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) pozvali ministra zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića da spriječi aferu “Respirator 2”.

U međuvremenu, u Federaciji Bosne i Hercegovine još nema nijedne doze vakcine. Njene vlasti su obećavale da bi prve doze nabavljene globalnom inicijativom COVAX trebale biti dostupne ovaj mjesec. Ali, to se još nije desilo.

Nadležni u ovom entitetu tvrde da je za nabavku najodgovornije Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Uvjeravaju da entiteti i kantoni ne mogu kupiti vakcine direktnom pogodbom s proizvođačima.

No, u Zapadnohercegovačkom kantonu rade na tome da kupe Sputnik V i naglašavaju da to mogu uraditi. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da ni entitetska ni državna vlast ništa ne poduzimaju da bi nabavile vakcinu.

Vezane vijesti: