Počeo sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović zasjedaju u Istočnom Sarajevu gdje bi danas trebali dogovoriti imenovanje kadrova u brojnim državnim institucijama, ali i dotaći se drugih tema.Sastanak se održava u administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a domaćin je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Još jučer su Izetbegović i Dodik poslali određene poruke optimizma da bi dugo najavljivani proces imenovanja kadrova u brojne državne institucije trebao biti finaliziran. Tako bi danas trebali dogovoriti imenovanje direktora SIPA-e, OSA-e, RAK-a i nekih drugih institucija.

Također, danas bi trebalo biti poznato hoće li SNSD i HDZ podržati kandidata SDA Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH.

Pored toga, očekuje se da se ova tri stranačka lidera usaglase i daju zeleno svjetlo svojim parlamentarcima na usvajanje državnog budžeta. Ta sjednica je počela u 11 sati, a sada je planski određena pauza da se sačeka ishod dogovora u Istočnom Sarajevu.

Naime, HDZ ne želi usvajati budžet po hitnoj proceduri, već po redovnoj, a to bi značilo da taj budžet danas ne bi bio usvojen, što bi u konačnici dovelo u pitanje izborni proces najesen. Naime, u budžetu su predviđena četiri miliona KM koliko država treba osigurati za održavanje izbora. Rokovi su već probijeni, a ukoliko se budžet ne usvoji, održavanje izbora 15. novembra je i više nego upitno.

Izvor. KLIX.BA

Vezane vijesti: