Počinje dvodnevna sjednica VSTS-a BiH

U Sarajevu će danas početi dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH na kojoj će biti razmatrane informacije o aktivnostima predsjednika Savjeta Halila Lagumdžije, raspodjeli službenih prostorija kompleksa pravosudnih institucija, te postupku imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić informisaće članove Savjeta o tranzicionom planu funkcija i procesa u Sekretarijatu, sredstvima tekuće rezerve, finansijskoj reviziji VSTS-a za 2020. i zahtjevu za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022. godinu, te iznijeti prijedlog srednjoročnog plana rada Savjeta za period 2022-2024. godina.

Na predloženom dnevnom redu prvog dana sjednice je odobravanje angažmana stručnjaka međunarodnog prava Marka Gutrieja na funkciju savjetnika za izradu Priručnika o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u ime Misije OEBS-a u BiH, te nacrt smjernica za izradu optužnica u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Članovi Savjeta razmatraće i izvještaj o radu sudova i tužilaštava u prvom polugodištu ove godine, te biti informisani o dostavljenim tužilačkim odlukama o završetku predmeta zbog nastupanja zastare krivičnog gonjenja u prvih šest mjeseci ove godine.

VSTS će sutra, drugog dana sjednice, imenovati tužioce okružnih javnih tužilaštava u Prijedoru, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Članovi Savjeta imenovaće i tužioce u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, kao i tužioce u tužilaštvima Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te tužioca Brčko distrikta.

Planirano je i imenovanje sudija u opštinskim sudovima u Sarajevu i Cazinu.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: