Pokrenuta inicijativa za prioritetno vakcinisanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Organizacija Global Analitika koji već duži niz godina pruža podršku u zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom, pokrenula je inicijativu za prioritetno vakcinisanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacija (SZO), oko 15 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Država Bosna i Hercegovina nema jedinstveni registar osoba sa invaliditetom (OSI), pa tako nemamo ni precizne podatke o broju osoba s invaliditetom.

Poznato je da prema rezultatima popisa 2013. godine neku vrstu poteškoće ima 8,3 posto populacije u Bosni i Hercegovini, što znači da najmanje 300.000 ljudi u BiH ima neki stepen invaliditeta. Iako procjene govore da u BiH ima oko 500.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta. Pandemija COVID-19 posebno je pogubna za osobe s invaliditetom, a nedavna istraživanja pokazuju da je tri puta veća vjerovatnost da će osobe s invaliditetom umrijeti od virusa u odnosu na opću populaciju.

Prilikom planiranja procesa vakcinacije u Bosni i Hercegovini osobe sa invaliditetom su zaboravljene ili su jednostavno ostavljeni po strani zbog sličnog tretmana u društvu i prije početka pandemije, uključujući nemogućnost za obrazovanje, zapošljavanje, finansijsku podršku i zdravstvenu zaštitu.

Pandemijska ograničenja i nepristupačni podaci o zdravstvenoj zaštiti učinili su snalaženje u zdravstvu za mnoge osobe s invaliditetom još složenijim, posebno onima koji su manje sposobni za upravljanje digitalnim rješenjima. Što znači da ne mogu svi pravovremeno pristupiti potrebnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ovi problemi su prepoznati na svjetskom nivou, te je The International Disability Alliance (IDA) u ime osoba s invaliditetom i njihovih organizacija, kao i mreža podrške širom svijeta, pozvala sve vlade, agencije Ujedinjenih naroda i privatni sektor da odmah poduzmu sve mjere kako bi osigurale da osobe s invaliditetom i mreže podrške imaju prioritetni pristup vakcinaciji i da vakcine Covid-19 budu dostupne i besplatne za osobe s invaliditetom.

Mnoge države svijeta su se odazvale na ovaj poziv, ali neke države su osobe s invaliditetom stavili u prioritet za vakcinisanje i prije ovog poziva, kao što je na primjer Kanada.

“Ovim putem pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pod hitno sve osobe s invaliditetom i one koji brinu o njima stave na listu prioriteta za vakcinisanje (odmah iza zdravstvenih radnika). U protivnom odgovorni nadležni organi u Bosni i Hercegovini mogu se suočiti sa posljedicama nepravovremenog reagovanja, a time i izazvati novu diskriminaciju osoba s invaliditetom i njihovih prava na život i zdravstvenu zaštitu”, naveli su.

Također, pozvali su zdravstvene institucije da prilagode svoje protokole u bolnici i zajednici tako da se osobe s invaliditetom mogu lako vakcinisati, ali i testirati na COVID-19, te mogu izolirati i liječiti.

Osobe s invaliditetom su važne i ova pandemija samo je naglasila tužnu stvarnost da se kao država ne ponašamo odgovorno i savjesno prema osobama s invaliditetom. Svi moramo biti svjesni i iskreno sarađivati ​​kako bismo osigurali da osobe s invaliditetom imaju prioritet, istovremeno rješavajući druge probleme koji ih izlažu riziku.

Inicijativu koju će uputiti svim nadležnim institucijama, možete podržati potpisom na ovom linku.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: