Potpisan granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH

Granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH potpisao je danas Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić s predsjednikom Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludinom Bektićem u Sarajevu.
U ime Nezavisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZHB saglasnost je potpisao i Dubravko Pervan. Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktor Elektroprivrede Federacije BiH Admir Andelija i Robert Lesko, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprivrede HZHB, ali i delegacije oba sindikata.

Ministar Džindić istakao je da su pregovori o granskom kolektivnom ugovoru potpisivanjem danas uspješno i završeni.

“S obzirom da je vrijeme pandemije, ali i restruktiuiranje u elektroenergetskom sektoru mislim da su sindikati ovoga puta imali razumjevanja. Pregovori su završeni tako što smo potpisali novi koletivni ugovor na 36 mjeseci, s tim da su prava za oko 6.600 radnika ostvarena u ovom prethodnom ugovoru”, kazao je.

Nastavlja da na ovaj način sindikat daje punu podršku objema elektroprivredama da u narednom periodu od 36 mjeseci kroz proces restrukturiranja i primjenu ovog kolektivnog ugovora dobijemo funkcionalnije i bolju elektroprivredu zajedno sa svim društvima koja posluju u tom koncernu.

“Plan restrukturiranja u rudnicima i restruktuiranje elektroenergetske djelatnosti u FBiH je naša obaveza prema ugovoru s energetskom zajednicom. Na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH prošle godine smo obećali i kroz zaključke zadužili se da ćemo ove stvari raditi. Mi smo danas na ispunjenju svojih obaveza i planova te se nadam da ćemo zajedno s dvije uprave i korektnim sindikatom to uspjeti dovesti do kraj”, istakao je.

Bektić je kazao da je ugovor potekao u jednoj teškoj i specifičnoj situaciji tokom pandemije te su u dva navrata bili prinuđeni na produženje prethodnog ugovora.

“Ovaj kolektivni ugovor važi tri godine. Razumijemo situaciju koju je izazvala pandemija u čitavoj Federaciji te smo prihvatili uslove kako bi pružili potporu Vladi i resornom ministarstvu, ali i elektroprivredama. Nadamo se da će ovaj teret iznijeti u najboljoj mogućoj mjeri i u interesu svih zaposlenih u elektroenergetskom sektoru”, kazao je.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti: