Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u posjeti BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas će boraviti u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Erdogan bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao doputovati u prijepodnevnim satima u pratnji delegacije.

Doček turskog predsjednika, uz vojne počasti, planiran je za 17.30 sati, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nakon zajedničkog fotografisanja, planirani su odvojeni sastanci Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastanak delegacija BiH i Turske predviđen je za 18.30 sati, a konferencija za novinare biće održana u 19.15 sati.

Sastanku će prisustvovati i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se konsultovao sa predsjednicima političkih partija u Republici Srpskoj i na osnovu tog dogovora sastaće se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Podsjetimo, Dodik posljednjih mjesec dana odbija učešće u radu Predsjedništva BiH nakon donošenja izmjena zakona koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom Erdoganom u Ankari, kada je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: