Pretresi u Bihaću, Kaknju i Ilijašu zbog droge, oružja i trgovine ljudima

Policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, jutros su započeli istovremene pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Alić je kazala da se radi o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Mreža IV” koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” te “Trgovina ljudima”.

“Aktivnosti u okviru akcije ‘Mreža IV’ se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te se postupa po naredbama Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću. Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija ‘Mreža I’, ‘Mreža II’ i ‘Mreža III’ koje su sprovedene u 2016., 2017. i 2019. godini, i u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih je lišen slobode te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija”, kazala je Alić.

Više o detaljima i rezultatima akcije biće poznato po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku.

Klix.ba

Vezane vijesti: