Protest policije ispred Predsjedništva BiH, traže veće plaće

Savez sindikata policijskih organa BiH danas je u skladu s epidemiološkim mjerama organizovao mirne proteste ispred zgrade Predsjedništva BiH te su tom prilikom ukazali na loše uslove u kojima rade.

Kako su naveli, glavni razlog organizovanja protesta je zahtjev za većim plaćama. Naime, policajci su izašli na ulicu nakon odluke Vijeća ministara BiH da plaće uposlenih u policijskim organima ostavi na nivou prethodnih devet godina.

Ipak, u međuvremenu je, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plaća, Budžet institucija BiH povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM, odnosno, za osam posto, ali uprkos tome, plaće su ostale nepromijenjene.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata kazao je da su oni jedno legalno tijelo koje okuplja sve zaposlene u policijskih organima na nivou BiH.

“Od kada postoji Savez mi želimo ostvariti jedan socijalni dijalog. Međutim, zbog prebacivanja loptice s jednog na drugog na trećeg, mi smo se iz očaja upustili na ovaj korak. Bili smo kod dva člana Predsjdništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića te smo mislili da smo krenuli na bolje. Nismo tražili da nam s retroaktivno vraćaju plaće, već smo tražili da nam se vrati dio novca, da osnovice budu kao 2008., ali zbog pandemije smo pristali i na osnovicu iz 2012. godine”, kazao je Krvavac.

Dalje je dodao i to da je čak i Vijeće ministara BiH podržalo ovaj prijedlog te da je budžet poslan na Predsjedništvo BiH, međutim, da su isti oni koji su to obećali to i vratili na Vijeće ministara.

Podsjetio je da policajac na državnom nivou ima plaću od 890 KM sa svim dažbinama.

“Sva pomoć koju je BiH dobijala podijeljena je entitetima, ni marka nije došla na državni nivo. Mi imamo najmanje plaće u odnosu na sve nivoe u BiH. Ništa ne ide u ovoj državi. Imamo tu pripadnike i SIPA-e, DKP. Policijac koji osigurava jednog takvog funkcionera, omjer je 1:10, problem je nastao kada je trebao da dobije povećanje od 24 marke”, naglasio je Krvavac.

Osim plaća, problem su i uniforme policijskih službenika. Pravilnik o policijskoj uniformi usvojen je 2017. godine, ali nije objavljen, a njime se željelo postići to da ona bude jedinstvena za sve službenike sa različitim oznakama za pripadnost određenoj agenciji.

“Međutim, ta radna grupa je odradila Pravilnik jako dobro, čak su svi mogli dati svoj komentar, čak je bio na konsultacijama, morao je proći sve pravne subjekte da bi kao takav došao na Vijeće ministara BiH gdje je jednoglasno usvojen s opaskom da se odredi šifra i boja uniformi i nakon toga mu se gubi svaki trag jer je on nakon toga trebao biti objavljen u roku od osam dana”, dodao je Krvavac.

Kako je kazao, dodatni problem su i sistematski pregledi koji se među policijskim službenicima nisu održali posljednjih 15 godina.

“Vrlo dobro znamo da je to osnovna stvar jer se za nekoga ko nosi oružje sistematski pregledi moraju organizovati. Tako svjedočimo brojnim lošim situacijama poput pokušaja samoubistava među kolegama i drugim negativnim stvarima. Morate znati da smo jedini u svijetu koji nemaju kolektivne i granske ugovore. Policiji se samo šteti, kolektivni ugovori to mogu definirati, a po ovome trenutnom zakonu ne”, poručio je Krvavac.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: