Protest radnika ispred Vlade FBiH: Povucite Zakon o radu, nećemo biti moderni robovi

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan je protest u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH. Premijeru i ministrima je poručeno da od radnika neće uspjeti napraviti moderne robove u skladu sa zakonom.Nekoliko desetina nezadovoljnih radnika okupilo se iza parole “Dokle više?”, a pištaljkama, sirenama i zastavama iskazuju ogorčenje zbog Zakona o radu.

“Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade!“, poručio je u ime sindikalista Selvedin Šatorović.

On je kazao da su stigli radnici iz Krajine, Posavine, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10, BPK, Kantona Sarajevo…

“Danas nas je zbog pandemije i mjera stiglo 100, a idući put ako dođemo bit će nas mnogo više uz generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH. Za to ćete odgovornost snositi isključivo i samo vi”, poručeno je s megafona.

Sindikalisti su istakli da su došli kako bi poručili Vladi da ima rok do sutra da iz parlamentarne procedure povuče sramotan Zakon o radu.

Šatorović je kazao kako je sramota da dvije godine stoji prijedlog sindikata o povećanju minimalne cijene rada.

“Nikada se niste očitovali o tome da najniža plata bude 1.000 KM. Zato što vi radnicima ne želite platu od hiljadu maraka, već im želite platu od stotinu KM“, rekao je Šatorović.

Radnici i sindikalisti su nakon određenog vremena krenuli u mirnu protestnu šetnju prema centru Sarajeva, pridržavajući se epidemioloških mjera i preporuka. Plan je da se zaustave ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: