Republika Srpska je pristala na 200 miliona KM od MMF-a

Ministarstvo finansija Republike Srpske potvrdilo je saglasnost da se 602,5 miliona KM koje je MMF doznačio BiH raspodijeli u skladu s Memorandumom o razumijevanju BiH s MMF-om iz 2016. godine, a ne prema očekivanju Milorada Dodika koji je podrazumijevao 38 posto ukupne sume.

Informaciju o tome da je Ministarstvo finansija Republike Srpske pristalo na 33,3 posto, odnosno na nešto više od 200 miliona KM, potvrdila je Centralna banka BiH.

“U Centralnu banku Bosne i Hercegovine su danas, u kasnim poslijepodnevnim satima, dostavljene neophodne instrukcije za raspodjelu sredstava po osnovu alokacije SDR-a Međunarodnog monetarnog fonda. CBBiH će u skladu sa dostavljenim instrukcijama i na temelju Memoranduma o razumijevanju izvršiti raspodjelu sredstava između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 2/3 prema 1/3 i iste uplatiti na račune u skladu sa instrukcijama entitetskih ministarstava finansija”, rečeno je iz Centralne banke.

Memorandum o razumijevanju propisuje omjer raspodjele prema kvotama članstva u MMF-u, tj. dvije trećine Federaciji BiH i jedna trećina Republici Srpskoj. Prema tome, Federaciji BiH po osnovu alokacije SDR-a od MMF-a pripada iznos od 401.693.566,04 KM (2/3) a Republici Srpskoj iznos od 200.846.783,02 KM (1/3).

Međutim, Milorad Dodik je uzburkao javnost nakon što je objavljena informacija o tome da će u BiH stići novac od MMF-a jer je kazao da će biti raspodjeljeno po istom principu kao što se to radi kada je riječ o kreditnom zaduženju.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: