Rudari iz Zenice i Breze nakon dogovora: Nadamo se da je ovo početak kraja naše agonije

Nakon što su predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza jučer su potpisali sporazum sa Vladom FBiH, čime je okončan generalni štrajk, rudari iz Zenice i Breze poručuju kako se nadaju da je ovo početak kraja njihove agonije.

Rudari su s ovacijama dočekali vijesti sa pregovora u Sarajevu, kao i svoje predstavnike koji su se u popodnevnim satima vratili u Zenicu.

Kako su rekli, rudari u ovom sporazumu vide nadu za svoj novi početak, nastavak rada i priliku da zarade svoje lične dohotke.

“Zahvaljujem se komoratima Rudnika Zenica i komoratima Breze koji su nam dali veliku podršku. Naravno da nam je drago što je došlo do ovog rješenja, ali borba još traje”, izjavio je Elvedin Alić, član IO Sindikata RMU “Zenica”.

“Mi zasad nismo imali problema u tom mirovanju opreme i jamskih prostorija, ali s obzirom na zastoj koji je bio u određenom vremenu, pored inspekcijskog pregleda mi organizujemo i prospekcijske preglede. Mi ćemo formirati Komisiju i obavezno prije silaska rudara i radnika obići sve jamske prostorije i opremu te izvršiti provjeru ispravnosti”, kazao je Isad Turalić, tehnički direktor RMU “Zenica.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: