Samit u Tirani: Ubrzati digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana

Ministri iz regiona potpisali su dva memoranduma o razumijevanju, i to o planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u regionu.

„Na prošlogodišnjem Digitalnom samitu u Beogradu bili smo svjedoci uspjeha kada su ministri iz šest ekonomija Zapadnog Balkana zaduženi za informacione i komunikacione tehnologije potpisali novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, čime je utrt put za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu 2021. godine. Uvjerena sam da će region još jednom postići rezultate, uz punu podršku Evropske komisije i opredjeljenost najvišeg političkog nivoa ekonomija Zapadnog Balkana,“ kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Kako je , između ostalog, poručeno, ko god je bio u nedoumici kada će digitalna budućnost da se iznenada pojavi u našim životima, “do sada je ubijeđen da je budućnost već stigla”.

„Statistički podaci pokazuju da osoba starosti između 16 i 64 godine prosječno provede 6 sati i 42 minuta na internetu. U našem regionu 69 odsto osoba koristi internet. Ove brojke stalno rastu., kazala je Bregu.

Kako bi se naš region otvorio za digitalnu transformaciju, kako bi se tehnologije koristile za oporavak od pandemije i kako bi se smanjile digitalne razlike između našeg regiona i ostatka svijeta, stručnjaci kažu da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rješenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe.

” To znači pružanje jasnijih i bržih usluga koje ne postavljaju nikakve prepreke između nas i načina dobijanja tih usluga. To je plan koji će lideri sa Zapadnog Balkana trebati podržati kao dio zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa 10. novembra. I dok su Evropska unija i svijet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo postojeći jaz,“ zaključila je Bregu.

Ona je otvorila sastanak zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom, evropskim komesarom za unutrašnje tržište Thierry Bretonon i evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel.

Na Digitalnog samitu u Tirani danas je bio i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović koji je također izlagao. Samit je dio Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski
prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: