Sarajevo: Nastavak redovne sjednice Doma naroda PFBiH

Nastavak 12. redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za danas u Sarajevu, nakon što je prvi dio zasjedanja održan 29. jula.

U nastavku, delegati, između ostalog, treba da se izjasne o predloženom zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima.

Prema obrazloženju predlagača, obrtna djelatnost će imati pravo i na uvoz repromaterijala te na izvoz svojih proizvoda. Drugim riječima, obrtnici će moći samostalno, u svoje ime i za svoj račun, obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što dosad nije moglo. Prednosti najavljenog zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Osim zakona o obrtu, delegate očekuje rasprava o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH. Cilj tog akta je omogućiti jednom od roditelja osoba s invaliditetom pravo na status “roditelja njegovatelja” i mjesečnu naknadu uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Taj status, prema predloženom zakonu, bio bi priznat roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje, a neovisno od godišta djeteta sa stopostotnim invaliditetom. Roditelj njegovatelj imao bi pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plate u FBiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda, preostalih nakon julskog dijela 12. sjednice, je i predložena odluka o razrješenju te imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: