Sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i spriječavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužitelji sa razine entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki dužnosnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Glavna tužiteljica Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini u kratkom periodu od samo nekoliko mjeseci nakon izručenja u BiH koncem prošle godine podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za kaznena djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja sporazumno priznali krivnju i izrečene su im pravomoćne presude.

Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Kovid 19, te su redovito realizirane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produljenje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.

Do sada su zbog kaznenih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja.

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravomoćno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za kaznena djela povezana sa terorizmom izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužitelji Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru suradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Također, Tužiteljstvo, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na više istraga povezanih sa kaznenim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na kaznena djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtijeva posebnu pozornost nadležnih institucija.

Na sastanku Udarne grupe predstavnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija prezentirali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu.

Na sastanku je zaključeno da se dobra suradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti na operativnoj razini u cilju prevencije i blagovremenog sprečavanja opasnosti od terorizma, kao i jačati rad svake institucije u okviru svoje nadležnosti u cilju prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih kaznenih djela.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: