SDA i HDZ danas potpisuju sporazum za Mostar, ali i političku izjavu o Izbornom zakonu

Pregovori lidera SDA i HDZ-a o političkoj deblokadi Mostara i održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu su završeni, a danas će, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika, biti i potisan sporazum. Dogovor je pao i na politički sporazum o promjenama Izbornog zakona koji daje rokove do kada treba završiti taj proces. Mjesto potpisa sporazuma za Mostar nije bilo poznato do podneva, a prvobitna sarajevska lokacija je zbog simbolike zamijenjena zgradom Vlade FBiH u Mostaru. Susret je zakazan za 17 sati, a kao lokacija se spominje i zgrada Vijećnice u Mostaru.

Sinoć su Salem Marić i Slaven Zeljko, predsjednici gradskih mostarskih organizacija, dogovorili posljednje detalje usaglašenog statuta Grada Mostara, a danas će potpise na sporazum staviti predsjednici stranaka. Tom činu trebali bi prisustvovati i visoki međunarodni zvaničnici.

Osim tog dokumenta, predsjednici SDA i HDZ-a, dogovorili su i drugi sporazum, onaj o zajedničkim težnjama za promjenu Izbornog zakona, koji bi trebao implementirati sve relevantne presude, a tretirao bi izbor Doma naroda i članova Predsjedništva BiH.

Čović i Izetbegović obavezat će se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi u izbornu godinu ušli s novom legislativom.

Mostarom u posljednjih sedam godina vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić izabran indirektno poslije izbora 2008. godine nakon kojih je njegova stranka imala samo sedam od 35 vijećnika u Gradskom vijeću.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: