Selma Šakinović Elkasović: Umjetnica čiji portreti nacrtani olovkom izledaju kao fotografije

Mlada umjetnica Selma Šakinović Elkasović,  je rođena i odrasla u Velikoj Kladuši. Ima 21 godinu i po struci je medicinska sestra, a u slobodno vrijeme se bavi crtanjem i slikanjem.

„Sa crtanjem se bavim od 7. razreda osnovne škole, bolje rečeno tad je sve počelo, u školskoj klupi. Počelo je kao hobi i zanimacija, a napredovalo je do stvaranja vlastite zarade, što me čini jako ponosnom. Uloženo je puno truda, strpljivosti i strasti prema crtanju.“

Selma je napredovala na svim područjima likovne umjetnosti, ali tehnika kojom vlada jeste crtanje grafitnom olovkom. Također voli da radi akvarelom,a prvenstveno se bavi crtanjem realističnih portreta.

Ponekad se bavi se i oslikavanjem zidova. Učestvovala je u humanitarnoj akciji obnove Pedijatrije u Domu zdravlja Velika Kladuša, oslikala je zidove i na taj način učinila odjel zabavnijim i ljepšim za  mališane. 

Pozitivno je i to da je od crtanja napravila lični biznis, jer je stekla povjerenje svojih kupaca.

„Kupci najčešće naručuju portrete jer je to i najviše traženo. Svi smo vidjeli na zidovima stare slike portreta kod naših neni. To je nešto što zauvijek ostaje i budi lijepa sjećanja. U današnje vrijeme kad sve imamo i možemo sebi sve priuštiti, ovakav poklon je poseban i stvara velike uspomene“, kazala je Selma

Motivacija ove mlade umjetnice su svi uspješni radovi koje je do sada nacrtala, uručila kupcima i vidjela njihovu sreću na licima. Takvi momenti je, kako nam je rekla, najviše učine sretnom, jer njen posao se ne svede samo na crtanje narudžbi, već i stvaranja sreće u srcima drugih ljudi. To je najveći zadatak ovog posla – zadovoljan i sretan kupac.

Ono što Selma radi zatijeva puno odricanja i vremena. Da uradi jedan portret potrebna su 2 dana, a kod kompleksnijih crteža ili slika treba i više vremena.  Zbog velikoj broja narudžbi čeka se i puno više, ali se sve svede na dogovor sa kupcem. Njeni portreti su prepoznatljivi, a put do toga je bio poprilično trnovit.

„Svaki put ka uspjehu je težak. Primjedbe, negativni komentari, osobe koje nisu vjerovale da ću uspjeti…Bilo je toga puno. Ljubav prema crtanju me činila optimističnom, hrabrom, strpljivom i zahvaljujući upravo tome savladala sam sve prepreke na ovom putu – ka uspjehu.“, rekla je Selma.

Selma je imala i dvije izložbe. Prije tri godine je imala prvu samostalnu izložbu i utisci su i više nego pozitivni. Najviše ju je oduševila prisutnost većeg broja ljudi, kao i podrška njene porodice, prijatelja. Druga izložba se održala 2018. godine u okviru Kladuškog ljeta u gradskom parku. Odaziv je bio fantastičan i sama izložba je bila jako uspješna.

Prednost bavljenja umjetnošću je velika za sve one koji to zaista vole i koji uživaju u tom poslu. Najljepše je u životu raditi ono što voliš a Selma je sretna što i sama ima tu priliku. Jedan od problema  jeste što je zainteresiranost za umjetnost u našoj državi puno manja nego u inostranstvu i nažalost puno manje se cijeni.Veoma mlada ostvarila je velike uspjehe, ali nije uvijek sve bilo kao sada, velika je razlika u njenim radovima kada je počinjala i sada.

„Moji crteži na samom početku su bili jako loši zbog manjka znanja o tehnici, materijalu na tom području umjetnosti. Godina za godinom je bivala sve uspješnija i vidio se napredak. Dan danas napredujem i svaki dan naučim nešto novo jer ipak, čovjek uči dok je živ.“

Kako kaže,na samom početku podrška nije baš bila adekvatna. Uspjela je jer je bila dovoljno hrabra da ne odustane i jer je na svaki negativan komentar znala reagirati pozitivno. Danas je to druga priča. Ljudi su prepoznali njen dar, a trud svih ovih godina se isplatio. Kroz srednju školu pa sve do danas, zarađuje crtanjem i sve je veća zainteresiranost za portrete, što ovu umjetnicu čini ponosnom i raduje se svim idućim godinama koje joj sa sigurnošću donose nove uspjehe.

Selma je primjer da se mnogi snovi mogu ostvariti ako ste dovoljno uporni i vjerujete u sebe.

Lajla Žalić/Trend radio

Vezane vijesti: