Selmo Cikotić izabran za ministra sigurnosti BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.Novi ministar je potvrđen uz 18 glasova za, 13 protiv i dvoje suzdržanih, uz opću i entitetsku većinu. Protiv su bili zastupnici HDZ-a i opozicije, a podržao ga je SNSD.

Cikotića je predložio predsjedavajući Vijeća ministra Zoran Tegeltija, kazavši kako je imenovanje urađeno nakon prijedloga SDA i provjere nadležnih agencija.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović dva puta ulagao je primjedbu te predlagao da se skine tačka s dnevnog reda. On je kazao da oni nisu bili protiv ranijih prijedloga SDA, ali da u ovom slučaju to ne može biti.

Adil Osmanović (SDA) kazao je kako je Cikotić najbolje rješenje koje ova stranka ima te da se radi o osobi koja gdje god je bila pozicionirana radila dobro i u skladu sa zakonom, dodavši kako je začuđen “nervoznom reakcijom zastupnika Lovrinovića”.

Cikotić je na tu funkciju predložen nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

MInistar Cikotić rođen je 1964. godine u Beranama, a od 2006. do 2010. godine bio je državni ministar odbrane. Radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: