Skok zaraženih koronavirusom u BiH, nimalo ohrabrujuće brojke

U proteklih mjesec dana u Bosni i Hercegovini je registrovano više od 16 hiljada novozaraženih koronavirusom. Nimalo ohrabrujuće brojke, a zdravstveni radnici upozoravaju da nas tek očekuje teška jesen.

Ovako je bilo prošle godine u ovom periodu, puste ulice, prazne bašte. Ovo je slika danas. Opušteniji građani uprkos povećanom broju novoinficiranih koronavirusom. Za samo mjesec dana broj zaraženih povećan je za više od 16 hiljada. Ukoliko se građani i dalje ne budu vakcinisali i pridržavali epidemioloških mjera, čeka nas dramatična jesen, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Propust vlasti je, napominju, to što početkom godine, kažu, kada je vladao interes za vakcinu, njih u našoj zemlji nije bilo.

BAKIR NAKAŠ, infektolog

Jednostavno su se iscrpili od tog čekanja hoće neće biti. Pa su onda počele i priče vjerovatno koje su u vezi sa farmaceutskom industrijom. Jedana vakcina je dobra, ova nevalja….Ukoliko se nastavi ovakav trend mi možemo očekivati nagli porast broja novozaraženih, nagli porast onih koje treba hospitalizirati, u najgoroj varijanti i nagli porast onih koji će preminuti. Iz tog razloga neophodno je i još nije kasno pristupiti vakcinaciji.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 13. septembrom, registrovana su 144 933 laboratorijski potvrđena slučaja COVIDA-19 i 5.729 smrtnih ishoda. Imunolozi podsjećaju da se zbog neodgovornog ponašanja povećava broj oboljelih.

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Isto kao da nema pandemije. Bojim se da ćemo imati jako dramatičnu jesen sa ovoliko malo procenta vakcinisanih i sa dosta neodgovornim ponašanjem, nedisciplinovanim stanovništva mislim da nam se dobro ne piše.

Da je tako, potvrđuju i alarmantni podaci iz Travnika, gdje je broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu gotovo dvostruko veći.

ANTO MATIĆ, ministar zdravlja i socijalne politike SBK

Pretjerani pritisak koji stvara pandemija i zdravstveno i mentalno, “bombardovanjem” informacija dovodi do zamora stanovništva, ističu sociolozi. Rezultat svega je ingnoranstski odnos i prema upozorenjima ljekara i prema vakcinama.

SRĐAN VUKADINOVIĆ, sociolog

Koliko je na jednoj strani onih koji su za vakcinaciju mnogo je veći broj onih koji nisu, koji se ignoranstski odnose prema tome. Pa kada je to tako onda se pozove na ljudska prava mada, ljudska prava onih koji ne možete prisiliti na vakcinaciju, ta ljudska prava ugrožavaju prava onih vakcinisanih da mogu slobodno da se kreću. Vlasti treba da se postave odgovorno u tom smislu.

Na kraju, saglasni su, mali je postotak vakcinisanih. Dodaju i da je razlog i pasivnost onih koji su trebali osigurati vakcinu na vrijeme, ali i nedostatak pravovremene informacije stručnjaka.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: