Srebreničani odaju počast ubijenim i sjećaju se puta smrti

Preživjeli Srebreničani bili su na čelu kolone ‘Marša mira’ koja je jutros krenula sa Crnog vrha, u blizini Zvornika, kako bi odali počast hiljadama ubijenih u srebreničkom genocidu u ljeto 1995. godine.

“Marš mira 2020”, u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuo je s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

Za razliku od prethodnih godina kada su na “Maršu mira” učestvovale hiljade ljudi iz cijelog svijeta, ovaj put su sa Crnog vrha krenule desetine, a u kampu Liplje će im se pridružiti i ostali učesnici. 

Ovogodišnji “Marš mira” će takođe biti održan u tri etape, tako da učesnici danas prenoćiti u Glodima gdje će biti formiran kamp. Drugu noć (9. jula) kamp će biti formiran u Mravinjcima. Dolazak učesnika “Marša mira” u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

Predsjednik Pododbora za “Marš mira 2020” Munir Habibović rekao je da je “Marš mira” zbog pandemije koronavirusa ograničen s brojem učesnika. 

Kako je kazao, donijeli su odluku, ukoliko se pojavi malo veći broj ljudi, da će postaviti redare na određenim mjestima i na svakih deset do 15 minuta puštati grupu po deset ljudi.

U koloni je bio i Almedin Bećirović koji je jedan od preživjelih iz 1995. godine. 

“Nažalost, na ovom putu sam izgubio dva brata. Čitav rat sam proveo u Srebrenici. Godine 1995. sam krenuo do Kameničkog brda u proboj. Tu sam ranjen. Braća su me nosila. Na kraju sam ih zamolio da me ostave. Ostao sam s oružjem. Nakon 48 dana probijanja, stigao sam na slobodnu teritoriju kod Kladnja”, rekao je Bećirović.

I dan danas, kako je kazao, kada prođe dijelom puta kojim se kretao ‘95. stane i kaže da je to njegovo novo mjesto rođenja. 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.643 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Dosad su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: