Sud BIH odbio zahtjev tužilaštva za određivanje pritovra Novaliću, Solaku i Hodžiću

Sud BiH saopćio je, nakon što je odbio prijedlog za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, osumnjičenima u aferi ‘Respiratori’, da se i blažim mjerama, umjesto najstrože mjere pritvora, može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Tužilaštvo BiH će, nakon što zaprimi rješenje Suda BiH, detaljno ga analizirati i u zakonskom roku uputiti žalbu u predmetu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu, saopćio je Boris Grubešić, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Iz Suda su napomenuli da je danas doneseno rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću već su određene mjere zabrane. 

To podrazumijeva zabranu sastajanja sa određenim osobama na način da se osumnjičenima zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku. 

“Izrečena mjera zabrane će trajatidok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, napomenuli su iz Suda BiH. 

Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme ‘Sreberna malina’ Fikret Hodžić sumnjiče se za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

federalna.ba

Vezane vijesti: