Sud u Sarajevu odredio pritvor Blekiću, Dizdaru, Halilbegoviću, Mulahusiću i Jusufraniću

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Daveru Halilbegoviću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću u predmetu “Profit”, saznaje Klix.ba.Njih Tužilaštvo KS tereti za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca. Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode uz određene mjere zabrane.

Svi se terete za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima prevare u privrednom poslovanju, pranja novca, prevare i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu “Profit”, jedne od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv privrednog kriminala. Smiljka Jusufranić je ipak puštena da se brani sa slobode, uz mjeru zabrane putovanja.

Istraga se provodi od 2010. godine u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom, odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: