Svjetski dan dijabetesa

Svakog četrnaestog dana novembra (14.11), obilježava se Svjetski dan dijabetesa.

Ovu kampanju su 1991. godine pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti (djabetesa) i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Svjetski dan šećerne bolesti nastoji podići svijest javnosti o utjecaju te bolesti na oboljelog i njegovu porodicu te poručuje da je dijabetes problem o kojem ne treba šutjeti

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana dijabetesa je “Medicinske sestre i dijabetes”. Na taj način cijeli svijet želi da istakne značaj i ukaže zahvalnost medicinskim sestrama u timu koji se brine o osobama sa dijabetesom.

Danas u svijetu skoro 250 miliona ljudi ima dijabetes, a očekuje se da će tokom narednih 20 godina ovaj broj biti povećan na 380 miliona. Dijabetes predstavlja globalnu epidemiju sa po život opasnim komplikacijama.

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 365.000 građana boluje od dijabetesa, a polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest.

Dijabetes melitus je jedno od vodećih hroničnih oboljenja u svijetu, pa i u našoj zemlji, pokazuje znatan porast javljanja– naročito dijabetes tipa 2

Vezane vijesti: