Svjetski dan izbjeglica – BiH potrebna hitna akcija za rješavanje ovog problema

Dvadesti juni je Svjetski dan izbjeglica, dan koji su Ujedinjeni Narodi odredili kao posvetu pravima izbjeglica i opasnostima kojima su one izložene.

Prema procjenama UNHCR-a u svijetu je prisilno raseljeno više od 70 miliona ljudi, od kojih skoro 30 miliona ima status izbjeglica. Upravo njima posvećen je Svjetski dan izbjeglica, ustanovljen s ciljem da podsjeti na težak položaj tih ljudi, na njihova ugrožena ljudska prava i na potrebu da im se pomogne, u skladu s važećim međunarodnim konvencijama.

“U ove dvije decenije, a posebno u posljednjih pet godina, migracije su postale globalni problem, budući da svakoga dana u svijetu raste broj ljudi koji napuštaju svoje domove, bilo zbog ratnih sukoba, bilo zbog progona po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, kao i zbog posljedica ekonomske krize i klimatskih promjena”, saopštio je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Zemlje Zapadnog Balkana posebno se suočavaju sa problemima migrantske krize koja se može riješiti samo usvajanjem jedinstvene strategije i bliskom saradnom na evropskom nivou, međutim danas se dešava sve suprotno – zemlje EU zatvaraju svoje granice, pretvarajući države Zapadnog Balkana u neku vrstu rezervata za migrante.

“U BiH se trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata koji su u našu zemlju ušli ilegalno u pokušaju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope, pretežno Njemačke, Italije i Austrije. U privremenim prihvatnim centrima smješteno je oko 4000 migranata, čime su ti kapaciteti popunjeni u cjelini. Ovo znači da BiH nije u mogućnosti da prima nove migrante, uprkos sve snažnijem pritisku na naše granice”, ističe se u saopštenju.

Ovi podaci svjedoče o potrebi preduzimanja hitne akcije s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja ozbiljnih posljedica koje bi po ekonomiju i bezbjednost BiH imao novi veći migrantski talas koji se očekuje tokom ovog ljeta.

Prodanović u svojstvu predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH apeluje svim nadležnim institucijama na nivou BiH da se hitno pozabave rješavanjem ovog gorućeg pitanja, imajući na umu poštovanje međunarodnih konvencija koje tretiraju prava izbjeglica, ali i svih zakonskih propisa iz oblasti migracija i azila koji su na snazi u BiH.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: