U Federaciji BiH povećao se broj novozaraženih COVID-19

U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja 24 sata registrovano je ukupno 39 novih slučajeva koronavirusa, saopćeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Od tog broja, 13 zaraženih je u Tuzlanskom kantonu.Kako se navodi, u protekla 24 sata u FBiH testirana su 603 uzorka, a novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo.

Na području Federacije BiH do sada je testirano 42.257 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1.227 osoba. Također, zaključno s današnjim danom oporavljenjo je 980 pacijenata, od čega se 15 pacijenata oporavilo u protekla 24 sata.

Trenutno je aktivno 207 slučajeva koronavirusa, a od bolesti COVID-19 umrlo je 40 osoba.


“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo sve da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: