U petak nastavak suđenja Novaliću i ostalima

Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića, biće nastavljeno u petak, 5. marta.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. februara, pročitana je optužnica i Tužilaštvo BiH je iznijelo uvodne riječi.

Osim premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva se tereti za nesavjestan rad u službi.

Ročište je zakazano za 13.30 časova, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: