U ponedjeljak jasnija slika o kretanju cijena

Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže, u Federaciji BiH stupila je na snagu jučer. Potvrđeno je to u Ministarstvu trgovine FBiH.

Međutim, kako će ova odluka, koju je Vlada Federacije BiH donijela u četvrtak, konkretno utjecati na kretanje cijena, tek će se vidjeti. U ministarstvu kažu da bi situacija trebala biti jasnija u ponedjeljak, kada će prikupiti zahtjeve za promjenu cijena naftnih derivata koji budu pristigli u međuvremenu.

Od cijena nafte, poznato je, zavise i cijene mnogih drugih proizvoda. Još u petak, kako nam potvrđuju u ministarstvu, stiglo je nekoliko zahtjeva za promjenu cijena naftnih derivata, ali u kojem smjeru oni idu, znat će tek početkom naredne sedmice, kada će ih sumirati.

Provođenje ove odluke kontrolisat će federalna i inspekcije na nižim nivoima vlasti.

Upitani za kazne za one koji ne budu poštovali Vladinu odluku, kažu da se one kreću u rasponu od 1.000 do 10.000 KM za pravne osobe, od 250 do 2.500 KM za odgovorne osobe u pravnim osobama i od 500 do 1.500 KM za fizičke osobe.

“Pored novčane kazne, pravnim i fizičkim osobama će biti izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja”, zaključili su iz FUZIP-a.

Klix.ba

Vezane vijesti: