U Širokom Brijegu uskoro park i igralište za djecu s poteškoćama u razvoju

U okviru Prve osnovne škole u Širokom Brijegu uskoro će biti izgrađen park i igralište za djecu s poteškoćama u razvoju pod nazivom „Otok sreće“, i prvi je takav projekt u Zapadnohercegovačkom kantonu, a vjerojatno i šire. Ideja je nastala iz potrebe da učenici s poteškoćama u razvoju imaju prostor za boravak vani, jer tjelesni odgoj za tu djecu nije bio moguć zbog neprilagođenih uvjeta.

Prvu osnovnu školu u Širokom Brijegu pohađa 11 učenika s višestrukim poteškoćama u razvoju. Među njima je i Lucija, koja zajedno sa svojom mamom željno iščekuje novo igralište prilagođeno djeci s poteškoćama.

Upravo kroz igru, kaže mama učenice s poteškoćama u razvoju, djeca uče, razvijaju samopouzdanje i smanjuju višak frustracija. A projektom, koji se sastoji od tri faze, bit će realizirana i inkluzija učenika s poteškoćama, jer taj prostor će koristiti zajedno s djecom iz redovite nastave.

Ukupna vrijednost projekta je 250 tisuća maraka. Sredstva su osigurana samo za prvu fazu, pa se očekuje i pomoć županijskih vlasti.

Ovo je šansa za izjednačavanje mogućnosti koje za djecu s poteškoćama i njihove obitelji znače puno, kaže Zora Mikulić, predsjednica Udruženja osoba s invaliditetom ZHŽ, jer sport je preventiva zdravlja, a uključivanje u društvo daje im osjećaj vrijednosti i pripadnosti.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: