Uhapšeni u akciji “Profit” predati Tužilaštvu KS, ovo su imena 12 osumnjičenih

Dvanaest osoba uhapšenih u akciji “Profit”, koje su osumnjičene za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca, predato je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.Kako Klix.ba saznaje, u Tužilaštvo KS su prebačeni Zijad Blekić, Smiljka Jusufranić, Edin Muftić, Hasan Ćelam, Muharem Hajrić, Branislav Petrović, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Alen Murguz, Naser Daca, Edin Dizdar i Jasmin Jusufranić.

Svi se sumnjiče za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima prevare u privrednom poslovanju, pranja novca, prevare i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

“Bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužitelj će odlučiti o daljnjim mjerama prema osumnjičenima. Dvije osobe su nakon ispitivanja u SIPA-i puštene na slobodu”, rekla je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pripadnici SIPA-e jučer su po nalogu Kantonalnog tužilaštva uhapsili ukupno 14 osumnjičenih i izvršili 35 pretresa stambenih i poslovnih objekata u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Otkriveno je i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

SIPA je privremeno obustavila raspolaganje novčanim sredstvima u iznosu od 1.988.900,44 KM i 1.884.007,40 eura, a koja su locirana na računima 19 osoba.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu “Profit”, jedne od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv privrednog kriminala.

Istraga se provodi od 2010. godine u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom, odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

U akciji su učestvovali pripadnici SIPA-e, OSA-e, FUP-a, MUP-a KS, MUP-a SBK i MUP-a ZDK.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: