Završen protest građana u Sarajevu,vlastima poručili: Odlazite!

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Željezničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo jer državna i federalna vlast nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.Protest je počeo okupljanjem na platou ispred Željezničke stanice odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnom protestu pozvali su državnu vlast da podnese ostavke jer nisu bili u stanju nabaviti vakcine za građane čime su direktno ugrozili živote onih iz čijih džepova primaju visoke plate.

Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima odnosno zgradi Federalne vlade gdje su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali “Izlazite napolje“, “Odlazite paraziti“, “Igrajte se države“, “Fadile lopove“…

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim dijelovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da bh. političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi već su bitni samo sami sebi dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahtjeve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Vijeća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Klix.ba

Vezane vijesti: