Završena sjednica Predsjedništva BiH, Dodik protiv svih tačaka

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Najveću pažnju javnosti izazvao je član Predsjedništva Milorad Dodik koji je učestvovao u radu, ali je glasao protiv svake tačke.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović kazao je da je Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i protiv tačaka koje se odnose na spoljnu politiku i odbranu.

“Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. Nismo mogli rješiti ni proces davanja agremana ambasdadorima koje su druge države imenovale, tako da je ugrožena stabilnost BiH. Osim što je blokada, to je i zloupotreba jer niko od nas nije biran da se tako ponašamo nego da izvršavamo svoja ustavna rješenja.”Džaferović je kazao kako je vrijeme da zbog ovakve blokade reaguje i međunarodni mehanizam.

“Mislim da je put da se svi u BiH pridržavamao postojećih rješenja, da ne uzimamo od Dejtona samo što nam odgovara, jer dovodimo u pitanje i entitete. Svi moramo paziti na ravnotežu, jer onaj ko je remeti biće u poziciji da ugrozi ono za što se bori.”
Pojasnio je da niko nije biran u Predsjedništvo BiH da ne dozvoli upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u trenutku kada gori šuma, što je samo jedan primjer opstrukcije te Džaferović kaže da bi međunarodna zajednica trebala reagirati u skladu s nadležnostima pa ako treba i razmotriti smjene.
Na sjednici Predsjedništva BiH, kazao je, nije bilo govora o Bledskom strateškom forum na koji je pozvano i Predsjedništvo BiH, ali kojem će prisustvovati predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Dodik odbio učešće jer će na tom skupu biti Šmit.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: