Zdravstveni sistem u BiH pred kolapsom, stižu apeli zaposlenih u bolnicama

U posljednjih nekoliko dana, iz brojnih zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini stižu apeli građanima da se pridržavaju propisanih mjera, jer je zdravstvo na izmaku snaga zbog sve većeg priliva novooboljelih. Zaraženo je na stotine zdravstvenih radnika, a zbog manjka medicinskog osoblja, sve je teže voditi brigu o pacijentima.

Dežurno osoblje kovid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske uputilo je dramatičan apel u kojem se doslovno preklinje građane da maksimalno poštuju i primjenjuju sve mjere zaštite od koronavirusa.

Zdravstveno osoblje svih kovid odjeljenja poručuje da su na izmaku snaga i da ovakav tempo prijema i pregleda pacijenata neće moći još dugo da se izdrži.

Sva energija radnika je, kažu, iscrpljena ili je na izmaku snaga.

Samo u proteklih nekoliko dana u Republici Srpskoj je pregledano više od tri i pol hiljade pacijenata. Zaposleni u kovid odjeljenjima podsjećaju na činjenicu da je je rukovodstvo UKC uz pomoć entitetskih vlasti donoseći, kako kažu, vizionarske mjere, već spriječilo katastrofalan scenario. Upozoravaju da, ukoliko se nastavi ovakav trend prijema pacijenata, neće biti moguće spriječiti katastrofu velikih razmjera.

Zato apeluju na građane Republike Srpske da odmah pristupe najvišem stepenu zaštite od koronavirusa koji podrazumijeva nošenje maski, održavanje distance, dezinfekciju prostora i higijenu ruku kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Tokom dana očekuje se obraćanje rukovodstva UKC Republike Srpske.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: