Dobrodošli u Movember: Počeo je ‘brkati’ mjesec muškog zdravlja

Svakog novembra međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, a jedna od njih je rak prostate.

Početkom ovog mjeseca muškarci širom svijeta odlažu brijaći aparat i britvicu puštajući da im dlake na licu rastu u ime zdravlja. Svakog novembra međunarodni pokret Movember misli na muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, kao što je rak prostate. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.

Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate. On je najčešća zloćudna bolest među starijima od 50 godina. 

Movember je proizašao iz ideje koja je 2003. sinula četvorici momaka iz  Melbournea u Australiji. Oni su željeli nagovoriti ukupno 30 muškaraca da u novembru puste brkove radi podizanja svijesti okoline na rak prostate. Skovali su naziv Movember spajajući riječi moustache (brk) i November (novembar) jamačno ne sluteći da će njihova dosjetka postati svjetski fenomen.

Uočivši da je inicijativa izazvala pozitivne reakcije i zanimanje, odlučili su podići projekt na viši nivo i uključiti širu javnost. Osnovali su Movembersku zakladu (Movember Foundation). U novembru 2004. organizirali su ne samo kolektivno puštanje brkova, nego i prikupljanje dobrotvornih priloga za borbu protiv raka prostate. Akcija je postigla velik uspjeh i namaknula 40.000 dolara, koje su organizatori donirali Australskoj zakladi za rak prostate.

Idućih godina Movembarska zaklada proširila se na Južnu Afriku, Europu i Sjevernu Ameriku. Prikupila je 900 milijuna dolara i organizirala preko 1200 javnozdravstvenih projekata u dvadesetak država. Aktivnosti zaklade tiču se svih aspekata muškog zdravlja, no najviše su posvećene raku prostate, raku testisa, depresiji i s njom povezanim suicidom, čije su žrtve većinom muškarci.

OBILJEŽIMO MOVEMBER_PUSTITE BRKOVE

Vezane vijesti: