Film “Deset u pola” Danisa Tanovića otvorio Bosfor filmski festival u Istanbulu

Film “Deset u pola” bh. reditelja Danisa Tanovića, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, u subotu navečer otvorio je Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu.

Tanoviću je na otvorenju uručena počasna nagrada ovog festivala čiji je bh. reditelj i počasni gost. Danas će se Tanović susreti s ljubiteljima filma i održati masterclass na kojem će govoriti o svom iskustvu u radu na filmovima od 2001. godine do danas.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede “najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović. Deveti Bosphorus Film Festival održava se od 23. do 30. oktobra u Istanbulu. “Deset u pola” Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona.

Vezane vijesti: