Instagram testira opciju Take a Break, bit će dostupna svim korisnicima u decembru

Šef Instagrama Adam Mossari potvrdio je da platforma testira dugoočekivanu opciju Take a Break.

Riječ je o opciji koja će podsjetiti korisnike da provode previše vremena koristeći instagram.

“Opcija je namijenjena baš onome što možete pretpostaviti. Ako je aktivirate, ohrabrit će vas da napravite pauzu i odmorite se od Instagrama nakon što provedete određeno vrijeme koristeći aplikaciju, 10, 20 ili 30 minuta. Opcija je dio većeg napora da se ljudima pokuša dati više kontrole na Instagramu. U konačnici ćete znati šta je najbolje za vas kada je riječ o načinu na koji koristite aplikaciju”, izjavio je Mossari.

Testiranje opcije Take a Break dolazi u vrijeme pritiska na Instagram i matičnu kompaniju Meta (nekada Facebook) nakon što je zviždačica Frances Haugen svjedočila pred Kongresom o internom istraživanju koje je pokazalo da Instagram može imati negativan efekt na mentalno zdravlje mladih ljudi. Tinejdžeri su rekli istraživačima da osjećaju da su ovisni o Instagramu, ali da nemaju samokontrole kako bi smanjili vrijeme korištenja aplikacije iako bi željeli da je provjeravaju rjeđe.

Potpredsjednik kompanije za globalne poslove Nick Clegg je prošlog mjeseca za CNN kazao da radi na opciji Take a Break i sličnim funkcijama misleći na tinejdžere.

“Kada sistemi uvide da tinejdžer gleda isti sadržaj koji možda nije pogodan za njega i njegovu dobrobit, mi ćemo ga upozoriti da pogleda nešto drugo”, kazao je Clegg.

Glasnogovornik kompanije je potvrdio da će korisnici imati mogućnost aktiviranja opcije, ali i da će dobiti notifikacije kojima će im se to savjetovati.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: