MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Istraživanje: Kakav je kvalitet hrane koju jedemo u BiH?

Agencija za sigurnost hrane BiH svake godine provodi analizu kvalitete hrane koju koristimo, a u rezultatima posljednje javno dostupne predočeno je kako je u razdoblju od početka do kraja 2018. godine ukupno obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega je neodgovarajuće bilo 4007 uzoraka ili 4,68 posto.

Najveći broj uzoraka hrane uzet je iz kategorije meso i proizvodi od mesa stoke i divljači, što je činilo 44,06 posto, zatim složena jela i gotova jela od 21,65 posto te tijesto žitarica i proizvodi na njegovoj bazi 14,57 posto.

Tijesto i proizvodi

Tijesto žitarica i proizvodi na njegovoj bazi imali su daleko lošije rezultate, odnosno bilo je neispravno čak dva posto analiziranih.

U okviru te analize povrće je bilo bez ijedne zamjerke, no ne i voće kod kojega je od 458 uzoraka bilo 11 neispravnih, odnosno dva posto.

Kada su pak u pitanju meso i proizvodi od mesa, neispravna su bila 374 uzorka od 31.197.

U gotovo svim kategorijama izvan ispravnoga bila je i aromatizirana voda, pića na bazi vode i slični proizvodi. 

Istodobno, prema predstavljenim podacima, na mikrobiološke parametre ukupno je ispitivano 66.035 uzoraka hrane. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, u svrhu službene kontrole uzorkovan je 17.421 uzorak, a u ostale svrhe 48.614 uzoraka. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 794 uzorka ili 1,20 posto nije bilo u skladu s važećim propisima.

Ponovno je “najproblematičnije” bilo meso i proizvodi od mesa s ukupno 201 uzorkom od 21.910 analiziranih, što pak iznosi 1,23 posto.

Mikrobiološka analiza pokazala je i da je 207 proizvoda bilo neispravno u kategoriji tijesto i proizvodi na bazi tijesta, dok je kod jaja i proizvoda od jaja bio samo jedan takav slučaj od tristotinjak analiziranih.

Najčešći uzrok mikrobiološke neispravnosti bila je prisutnost enterobakterija, Escherichije coli, aerobnih mezofilnih bakterija te kvasaca i plijesni.

Loša higijena

Escherichia je pronađena u 204 mesna uzorka, čak 135 aerobne bakterije, 175 enterobakterija, a stafilokok kod 61 te salmonela kod još 35 uzoraka.

Na fizičko-kemijske parametre ukupno je uzorkovano i analizirano 4778 uzoraka hrane.

Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 105 uzoraka (2,20%) nije bilo u skladu s važećim propisima.

Poražavajući su podaci o medu. Od 295 analiziranih, čak 21 posto, odnosno 62, praktički nisu bili medovi, nego pak “zamjene” spravljene od šećera, boja i drugih dodataka.

Izvor:Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa