Koliko često trebate prati flašicu s vodom i kako je najbolje dezinficirati

Flaša za vodu koja se koristi svaki dan leglo je bakterija, a posebno je opasan dio iz kojeg se pije, odnosno koji direktno naslanjamo na usta. Flašu bi trebali prati svaki dan i to vrlo detaljno, a povremeno se mora ubaciti i u mašinu za pranje suđa.Jedan od savjeta koji čujemo svakog ljeta kada stignu topli dani jeste upravo da uvijek kraj sebe imamo flašicu vode kako bismo ostali hidratizirani. Kako piše Delish, flaše za višekratnu upotrebu moraju se stalno čistiti i dezinficirati, tvrdi Janily Hutchings, stručnjakinja za sigurnost hrane.

Običan deterdžent za pranje suđa i topla voda dovoljni su za održavanje flaše čistom i za uklanjanje bakterija. Ostavite da se potpuno osuši, a prije korištenja prebrišite je krpom.

Ipak, ako je flašica poprimila neugodan miris treba se malo više potruditi. Uzmite soda bikarbonu i vodu i napunite flašicu u omjeru 50:50. Ostavite da stoji deset minuta, a nakon toga izribajte četkicom za pranje flašica.

Na kraju sve dobro isperite toplom vodom i ostavite da se osuši na zraku. Jednom sedmično možete flašicu detaljnije očistiti sa soda bikarbonom.

Vezane vijesti: