Koristite klasične budilnike za buđenje, izbjegavajte alarme na mobitelima

Pojavom mobitela mnogi su odustali od klasičnih budilnika te tako navijaju alarm na telefonima. Koliko god da je riječ o praktičnoj opciji, ona ima i negativne strane kojih trebate biti svjesni.

Bright Side donosi nekoliko savjeta zbog kojih bi trebalo pametni telefon zamijeniti pravim budilnikom.

Može vam narušiti san

To je zbog toga što se mnogi ljudi ne mogu oduprijeti želji da pregledaju šta se dešava na društvenim mrežama kada uzmu telefon da naviju alarm prije spavanja. Osim što ćete zbog toga nešto kasnije leći, plavo svjetlo s mobitela će vam poremetiti san i teže čak zaspati.

Može vam poremetiti jutarnju rutinu

Ponovo je riječ o tome da čim ujutro uzmemo mobitel u ruke, nakon što ugasimo alarm, često pogledamo šta se dešava u svijetu, na društvenim mrežama, pregledamo e-mailove. Ta neplanirana aktivnost oduzima vrijeme i postanete nervozni ujutro jer se onda morate ubrzati jer imate manje vremena da se spremite za posao, školu i sl.

Teže je čuti alarm na mobitelu

S obzirom na to da zvuk alarma na mobitelu nikada nije toliko glasan kao budilnik, može se dogoditi da ga ujutro ne čujemo, a svi znamo kakve to probleme nosi sa sobom. Uz to, na zvukove mobitela se navikavamo tokom dana pa bi ih zbog toga mogli u polusnu ignorisati.

Baterija se može isprazniti

Alarmi na mobitelu ne rade ako je baterija prazna, a čak i najodgovornijima se ponekad dogodi da ga zaborave priključiti da se puni. Posljedica toga može biti da prespavate vrijeme za buđenje. Mudrije je ukoliko ujutro imate zaista važne obaveze da se budite klasičnim budilnikom.

Vezane vijesti: