Med u službi ljepote

Rituali uljepšavanja medom potiču još iz doba Egipta. Poznato je da se egipatska kraljica Kleopatra kupala u magarećem mlijeku obogaćenom medom, a možda su baš zato Julije Cezar i Marko Antonije pali na njenu ljepotu.

Osim za kupanje, Kleopatra je koristila med i za piling za tijelo, masku za lice i njegu kose. 

Danas metode drevne kraljice koriste vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, pjevačica Viktorija Bekam i glumica Skarlet Johanson, a med se koristi i u mnogim kozmetičkim salonima. 

Baš zbog visokih nutritivnih vrijednosti meda, njegovih minerala, enzima i antioksidanasa, med je čest sastojak mnogih preparata za njegu kože.

Med je izuzetan proizvod prirode koji nastaje miješanjem čistog nektara ili prirodne šećerne otopine biljaka sa sokovima iz pčelinjih žlijezda, pa je stoga dobro poznat ne samo kao lijek u primjeni liječenja širokog spektra tegoba, nego i kao hrana u pripremi raznih obroka, te i kao sastavni dio biljne kozmetike i mnogih kozmetičkih proizvoda u službi ljepote.

Sastoji se od fruktoznih i glukoznih šećera, koji su lakše probavljivi od saharoze iz šećerne repe ili trske pa je bogat izvor energije i lako probavljiva visokokalorična hrana, pogodna za sportiste posebno jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Ujedno je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru.

Vezane vijesti: