Međunarodni dan čaja proslavlja se širom sveta na današnji dan, 15. decembar, još od 2005. godine i ima za cilj da skrene pažnju javnosti na nepovoljan položaj radnika koji rade na plantažama čaja.
Sama pomisao na ispijanje čaja i uživanje u ovoj mirisnoj tečnosti ispunjava nas srećom. Čaj je užitak koji ljudi svakodnevno konzumiraju širom sveta. Topli ili hladni napitak raznovrsnog ukusa, uz koji se opuštamo i koji nam oporavlja duh i telo.
U svetu postoji mnogo vrsta čajeva, ali svi potiču od samo jedne biljke – čajevac (camellia siensis). Kakve boje i ukusa će biti čaj, zavisi samo od toga na koji način je ova biljka obrađena.
Tradicija ispijanja čaja potiče iz Kine i duga je preko 5000 godina. Nekada je bila privilegija, a danas je ispijanje čaja postalo trend i kultura življenja. Najveći obožavaoci čaja na svetu, pored Kineza su svakako i Englezi, koji imaju određene vremenske periode u toku dana koje odvajaju za uživanje u ovom napitku. Setimo se samo iz filmova i knjiga da je engleska aristokratija imala običaj ispijanja čaja u pet sati posle podne. To je bilo i uobičajeno vreme za posete.
Pročitajte neke od zanimljivosti vezane sa sam čaj:
- Istočni narodi piju čaj već više od 5000 godina, a zapadnjaci tek 400 godina.
- Svake godine se u svetu proizvede preko 3 miliona tona čaja.
- Kina proizvodi najviše čaja na svetu, a na drugom mestu je Indija.
- Čaj najpopularnije piće na svetu, odmah posle vode.
- Irska je zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika. Velika Britanija je na drugom mestu.
- Filter vrećice za čaj je izumeo Thomas Salivan 1908. godine, sasvim slučajno, šaljući svojim mušterijama čaj u svilenim vrećicama koje su oni mislili da treba umakati u vruću vodu.
- Jednaka količina listova čaja sadrži više kofeina nego ta ista količina kafe.
- Najskuplji čaj na svetu se zove Da Hong Pao, a potiče iz Kine. Gram ovog čaja košta oko 1.400 dolara.
- Najpopularnija vrsta čaja je crni čaj. On čini oko 75% ukupne svetske potrošnje čaja.
- „Ulong“ čaj je najzastupljeniji u Kini i Tajvanu i ima voćnu aromu, a često ga nazivaju i „zmajevim čajem“. Razlog za to je što kada se sipa u posudu, formira oblik zmaja.
- Različiti narodi imaju i razne dodatke za čaj. Englezi u čaj često dodaju i mleko, dok se kod nas u većini slučaja, pored šećera, dodaju med ili limun.
- U mnogim krajevima sveta, naročito u Aziji, praktikuje se i proricanje budućnosti pomoću gledanja u listove čaja.