Muzej Louvre objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju online

Francuski muzej Louvre objavio je online platformu koja sadrži sva umjetnička djela koja posjeduje, a riječ je o više od 480.000 umjetnina.

Više od godinu nakon početka pandemije Louvre se priključio praksi koju su započeli svjetski muzeji mjesecima ranije. Ljubitelji umjetnosti i istraživači sada će moći besplatno pogledati cijelu kolekciju muzeja preko interneta.

Web stranica prikazuje umjetnička djela iz kolekcija u osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

“Danas Louvre skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog”, rekao je Jean-Luc Martinez, predsjednik i direktor Louvrea u petak.

“Prvi put svako može besplatno pristupiti čitavoj zbirci djela s računara ili pametnog telefona, bilo da su izložena u muzeju, posuđena ili u skladištu”, dodao je Martinez.

Posjetitelji mogu pretraživati brojne zbirke muzeja jednostavnim načinom pretrage, unosima kustoskog odjeljenja ili tematskih albuma, navodi se u saopćenju.

Web stranica muzeja ima interaktivnu mapu koja omogućava posjetiteljima da istražuju muzej i sve njegove umjetničke radove, “sobu po sobu”.

Stručnjaci iz muzeja redovno će ažurirati web stranicu kako se muzejska zbirka bude polako širila, prenosi CNN.

Klix.ba

Vezane vijesti: