Nakon petogodišnjeg rada na otkrivanju mina “penzionisan” štakor Magawa

Nakon što se pet godina koristio za otkrivanje, detekciju mina u Kambodži, štakor Magawa je “penzionisan”.

Ovaj glodar je bio najsupješniji od svih glodara koje za otkrivanje mina obučava belgijska dobrotvorna organizacija APOPO.

Magawa je korišten za detekciju mina na ukupnom prostoru veličine 225.000 kvadratnih metara, što je jednako površini 31 fudbalskog terena. Otkrio je 71 minu i 38 drugih neeksplodiranih sredstava, objavili su iz APOPO-a.

Prošle godine mu je u Velikoj Britaniji odato priznanje zlatnom medaljom, a koju za svoje zasluge dobijaju Britanci i vojno osoblje. Prvi je glodar koji je dobio ovu medalju, dok su je ranije dobijali psi, konji, golubovi i mačke.

“Bez obzira na sve, još uvijek je dobrog zdravlja. Sada je vrijeme da se ‘penzioniše'”, poručili su iz APOPO-a.

Magawin voditelj Malen je istakla da je ponosna na to šta je učinila ova mala životinja.

“Jeste mala životinja, ali je doprinijela da se spase životi mnogih ljudi, te da naša zemlja čim prije ponovo bude upotrebljiva. Sada se mora povući i moramo poštovati njegove potrebe. Nedostajat će mi rad sa njim”, kazala je Malen.

U međuvremenu, obučeno je 20 novih štakora za otkrivanje mina. Riječ je o tome da se njihov njuh koristi za detekciju minsko-eksplozivnih sredstava. U APOPO-u su shvatili da su za ovu namjenu posebno korisni afrički gigantski štakori. Prilikom hodanja ne mogu aktivirati minu i mogu je vrlo brzo pronaći.

APOPO doprinosi čišćenju zemljišta od mina i u Angoli, Zimbabveu i Mozambiku. Napomenuli su da je 60 miliona ljudi u 59 država ugroženo od neeksplodiranih mina i drugih sredstava, piše Sky News.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: