Objava nominacija za Oscara je pred vratima: Je li “Quo Vadis, Aida?” već ostvario glavni cilj?

Danas ćemo saznati da li je film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nominovan za prestižnu nagradu Oscar. Do tada, njene kolege reditelji Srđan Vuletić i Dino Mustafić osvrću se na to šta bi nominacija mogla značiti za BiH i našu kinematografiju.Nedugo nakon što je prije nekoliko dana prokomentarisao film Jasmile Žbanić opisavši ga kao ostvarenje koje ga je oduševilo, poznati američki kritičar Kenneth Turan jučer je ponovo pisao o bh. filmu: “Sretan sam što je New York Times film ‘Quo Vadis, Aida?’ okarakterisao kao ‘zapanjujući’. Držim fige da ovaj sjajni bh. film upadne na listu pet najboljih u kategoriji Najbolji strani film”.

Osim NY Timesa, o Aidi su pisali i mnogi drugi veliki mediji: LA Times, The Hollywood Reporter, The Playlist… Vrijedi naglasiti da su IndieWire i Variety ovo ostvarenje uvrstili među svoje favorite za nominaciju za prestižnu nagradu Oscar.

Dakle, ako je suditi po komentarima i predviđanjima reditelja i kritičara, bh. rediteljici se smiješi velika nominacija za zlatni kipić i to gotovo 20 godina nakon što je ovu nagradu u BiH donio Danis Tanović za film “Ničija zemlja”.

Vrijedi naglasiti da je ovo ostvarenje od premijere (septembar 2020.) do danas dobilo nekolicinu priznanja širom svijeta. Aida je nagrađena u Luksemburgu, Valenciji, Roterdamu, Goteborgu, Jerusalemu, Londonu, Savoli, Egiptu… Film je nedavno nominovan i za dvije BAFTA nagrade u kategorijama Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film.

Nominacija Jasmile Žbanić i filma “Quo vadis Aida” za BAFTA-u već jeste historijsko priznanje autorici i ekipi filma koje ostaje ubilježeno u najznačajnije domete bh. filma i umjetnosti, mišljenje je reditelja Dine Mustafića.

Dakle, iako je nemoguće predvidjeti da li će naš kandidat u konačnici osvojiti Oscara ili BAFTA-u, sasvim je sigurno da je glavni cilj rediteljice uspješno ispunjen. Film je pregledalo stotine hiljada ljudi i svijetu je ispričano šta se 11. jula 1995. godine desilo u Srebrenici.

Vezane vijesti: