Ova aplikacija ima 70 miliona novih korisnika – zahvaljujući padu Facebooka

Aplikacija Telegram danas je, zahvaljujući šestosatnoj blokadi Facebooka i usluga razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger dobila više od 70 miliona novih korisnika, rekao je u utorak njegov osnivač Pavel Durov.

Facebook je blokadu pripisao “neispravnoj promjeni konfiguracije”, što je 3,5 milijardi njihovih korisnika spriječilo u pristupu uslugama WhatsAppa, Instagrama i Messengera.

Problem je uzrokovao pad globalnog sistema koji je trajao više od šest sati.

“Dnevna stopa rasta Telegrama premašila je sva očekivanja. Izrazili smo dobrodošlicu izbjeglicama s drugih platformi, njih preko 70 miliona u jednom danu”, napisao je Durov na svom Telegram kanalu.

Dodao je da su neki korisnici u Sjevernoj i Južnoj Americi možda imali manjih poteškoća jer su milioni ljudi u isto vrijeme pohrlili na Telegram, aplikaciju za slanje teksta i multimedijalnih poruka na Android, iOS i Windows uređajima, ali je usluga za većinu korisnika uobičajeno dobro radila.

Rusija je saopćila da je taj incident pokazao da je Moskva bila u pravu kada je razvila vlastite internetske platforme i društvene mreže.

Vezane vijesti: