Pojedine kozmetičke kompanije sa deklaracija će izbrisati riječi koje asociraju na rasizam

Francuski proizvođač kozmetike L'oreal sa deklaracija proizvoda sklonit će riječi koje su postale sporne. To se odnosi na pojmove koji asociraju na rasizam.L'oreal nije jedina tvornica kozmetike koja namjerava učiniti navedeno. Izgledno je da će to učiniti i njegovi konkurenti, piše Euronews. Među riječima koje će u budućnosti biti izostavljane je i izbjeljivanje.

Neki smatraju da je riječ o kontradiktornoj odluci podsjetivši da su kompanije reklamirale proizvode za izbjeljivanje kože, dok su pojedini pozdravili ovu odluku koja je usljedila nakon antirasističkih protesta širom svijeta.

Ovu francusku kompaniju je žestoko kritikovala Britanka Munroe Bergdof. Tvrdi da ju je kompanija otpustila 2017. zbog toga što je govorila o sistemskom rasizmu.

“Otpustili ste me 2017. i prepustili samoj sebi zbog toga što sam govorila o rasizmu i nadmoći bijelaca. Pri tome vas uopće nije bilo briga za mene i niste ni pomislili da promijenite odluku”, napisala je Bergdof na Twitteru.

U međuvremenu je predsjednik L'oreala u Ujedinjenom Kraljevstvu Delphine Viguier uputio izvinjenje Britanki koja je bila prvi transrodni model. Među kompanijama koje namjeravaju učiniti isto što i L'oreal su Unilever i Johnson & Johnson.

Vezane vijesti: