Prijedlozi za nove hrvatske riječi: Društvostaj, velepošast, hihobran…

Časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor konkursa za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju covida-19, prenosi Hina.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka.

Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i B.

Konkurs

Na konkurs za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, tajnica časopisa Jezik.

Komisija za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Komisija je izabrala tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa Jezik. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom marta, bit će saopćeni u medijima.

Novčane nagrade

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak uzvanika – ove godine, nažalost, javne dodjele neće biti zbog epidemije.

Najuspješnijim tvobenjacima pripast će diplome i novčane nagrade.

Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina – 4.000 kuna (oko 1.000 KM) za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu (500 KM) i 1.000 za treću riječ ( 250 KM) –  pošlica je pogodila sve, pa tako i darovatelje nagrada, saopćeno je u ponedjeljak iz Odnosa s javnošću Zaklade Dr. Ivan Šreter i časopisa Jezik.

Izvor:RSarajevo

Vezane vijesti: